Особистий бренд – продайте себе

Пропонуєте послуги? Керуєте компанією і хочете підвищити її впізнаваність, але під своїм ім’ям? Рішення полягає в розвитку особистого бренду. Йдеться не лише про впізнаваність імені чи назви компанії, а й про імідж, який дозволить вам виділитися на ринку. Зберігаючи його позитивно, ви зможете отримати нових клієнтів. Як розвинути особистий бренд?

Я вже популярний?

Термін особистий бренд включає персональний брендинг. Коротко кажучи, мова йде про те, як ви представляєте себе клієнтам. Ваш особистий бренд – це імідж, який ви створюєте. Інші бачать вас через його призму. Якщо ви керуєте малим бізнесом, співпрацюєте з партнерською платформою або очолюєте компанію, варто подбати про те, як вас бачать потенційні клієнти чи колеги.

Елементи особистого бренду включають:

  • Ім’я та прізвище – завжди варто чітко представитися, щоб ці дані закарбувалися в пам’яті співрозмовників,
  • Особистий імідж, зовнішній вигляд – це не оцінка привабливості, а професіоналізм та імідж, який відповідає ситуації; відповідний одяг важливий,
  • Символ, знак – це може бути, наприклад, ініціал або підпис, який буде асоціюватися з вами,
  • Навички та компетенції – відповідні знання в галузі, в якій ви працюєте,
  • Діяльність з використанням, наприклад, маркетингових інструментів.

Чи можна перевірити розвиток роботи над особистим брендом? Звичайно. Є кілька способів перевірити, на якому етапі він знаходиться. Найголовніше — слухати своїх клієнтів і те, що вони говорять про вас, і, перш за все, чи взагалі говорять.

Просто задайте собі три запитання. По-перше, звідки ви берете клієнтів? Ви рекламуєте свої послуги в газеті, на рекламних порталах або, можливо, клієнти приходять за рекомендацією? Якщо ви залучаєте клієнтів таким чином, можливо, ви на правильному шляху.

По-друге, подумайте, як клієнти рекомендують ваші послуги? Чи пересилають вони ваші контакти іншим людям, яким потрібна консультація у вашій галузі? Якщо ні, то, ймовірно, це погано позначається на вашому бренді.

Однак, якщо задоволені споживачі діляться вашими контактами з іншими людьми та надають їм сильну рекомендацію, це означає, що вони задоволені вашими послугами. Зазвичай в таких рекомендаціях є важливі аргументи, тобто те, що відрізняє вас від інших людей, які мають подібну пропозицію.

Аргументи клієнтів містять унікальні характеристики та цінності, притаманні вашому бренду. Це може бути, наприклад, швидкий термін доставки, професіоналізм, доброзичливий підхід до клієнта. Якщо клієнти з упевненістю згадують про них і можуть рекомендувати ваші послуги іншим, тоді ви на правильному шляху, щоб створити особистий бренд і використовувати його в співпраці з Click Hub.

Відповідний вибір

Всупереч всьому, самореклама не має нічого спільного бути впливовець (м’яко). Просування особистого бренду спрямоване на створення іміджу експерта. Це пов’язано, по-перше, з підвищенням впізнаваності серед потенційних клієнтів, по-друге, з рекламою професійних послуг.

Отже, щоб досягти своєї мети, вам необхідно правильно вибрати товар і підібрати для нього рекламу. Рекламований товар повинен відповідати характеру бренду, тобто виду бізнесу. Наприклад, якщо ви є або хочете стати інфлюенсером, підійдуть візуально привабливі та якісні відео/фото. Якщо ви професійно займаєтеся маркетингом, зробіть ставку на блог або профіль професійного характеру. Створюйте поради, які показуватимуть вашій аудиторії, що ви експерт у своїй галузі.

Як підібрати тип товару за характером бренду? Подумайте про те, що ви хочете зробити, яких цілей ви хочете досягти, і подумайте про те, яку цінність ви можете запропонувати клієнтам та користувачам. Рекламований товар також повинен бути якісним. Тож зробіть ставку на те, у чому ви добре себе почуваєте, що ви можете зробити своєю візитною карткою.

Крім того, пам’ятайте, що не варто вводити клієнта в оману. Тому не рекламуйте фотопослуги, якщо ви займаєтесь виключно написанням текстів. Спробуйте спеціалізуватися в певній галузі, щоб створити власну партнерську мережу.

Що і за скільки?

Інтернет-маркетинг дуже ефективний, але ви повинні знати, як використовувати інструменти, які він пропонує. Серед них високою ефективністю виділяється реклама. Існує багато видів: від реклами в соціальних мережах до Google AdWords, банерної реклами, спонсорованих статей чи інших інструментів партнерського маркетингу.

Кожне оголошення має свою специфіку. Найпопулярнішою є банерна реклама. Вона має форму прямокутника або квадрата та з’являється на веб сторінках. До її недоліків, однак, можна віднести те, що вона може дратувати,  багато користувачів інтернету її  відразу вимикають і навіть не дивляться, які послуги вона рекламує.

Тому хорошим вибором є реклама в соціальних мережах і Google Adwords. У будь-якому випадку ви точно задасте цільову групу, завдяки якій реклама буде показана найбільш зацікавленим у ваших послугах людям.

Вартість реклами залежить від багатьох факторів, зокрема від сфери. Чим вищий бюджет, тим більше потенційних клієнтів. Якщо ви точно задасте всі параметри, правильно вкажете цільову групу, то реклама буде ефективною. Це означає, що ваша ціна за клік буде нижчою.

У випадку Google Ads існує платіжна модель CPC (ціна за клік). Ви платите, коли користувач натискає ваше оголошення, тому сам показ безплатний. Ця модель добре працює для кампаній, зосереджених на генеруванні трафіку на веб сайт. Також легко виміряти ефективність кампанії.

CPM – це вартість за 1000 показів. Ви можете вказати суму, яку ви готові заплатити за максимум 1000 показів. Однак у цьому випадку слід враховувати ризик переплати, оскільки вартість не залежить від того, скільки людей насправді натискає на рекламу. Тож вона може виявитися неефективною і за це все одно доведеться платити.

Модель CPV  або оплата за перегляд, використовується на YouTube. У цьому випадку ви платите лише за перегляд відео або взаємодію користувача з відео, наприклад натискання банера із закликом до дії.

Крім перерахованих вище, ви також знайдете інші моделі оплати. CPA або ціна за дію означає, що ви вибираєте, за яку дію платите. Це може бути заповнення форми або оформлення замовлення. У випадку моделі CPL ви платите, коли одержувач залишає свої дані, наприклад, у формі. CPS – вартість за продаж, тобто ви оплачуєте, коли користувач купує продукт або послугу. Однак така модель коштує досить дорого.

Щоб оголошення було ефективним, ставка не повинна бути занадто низькою. Якщо вона буде занадто високою, може виявитися, що вартість реклами буде занадто дорогою. Стратегія встановлення ставок має значення. Вона повинна відповідати цілям рекламної кампанії. Наприклад, кампанія охоплення аудиторії має на меті підвищити впізнаваність бренду, тому вона має охопити якомога більше користувачів. Кампанія з ціллю продаж з каталогу спрямована на збільшення продажів товарів.

Реклама та PR

PR так само як реклама використовується багатьма компаніями, як великими, так і малими. Грамотно проведені заходи підвищують популярність і залучають нових клієнтів. Однак ці терміни відрізняються.

PR – це в основному створення позитивного іміджу. Це навмисні дії, сплановані на тривалий термін. Суть полягає в тому, щоб привернути увагу клієнтів до продуктів або послуг, які пропонує компанія. Однак це не реклама, а щирі дії щодо споживача.

Чи можна поєднати ці дві стратегії? Багато людей вважають, що реклама ефективніша, але без міцного, позитивного іміджу важко знайти клієнтів, які повертаються, або тих, хто приходить за рекомендацією. Щобільше, якщо користувач натрапить на рекламу компанії, яку він уже знає та має хороший PR, є більша ймовірність, що він вирішить скористатися її послугами.

Однак невміло підготовлена ​​реклама може негативно позначитися на іміджі бренду. Це станеться, коли рекламується послуга чи товар низької якості, або коли обіцянки, які містяться в рекламі, не відповідають дійсності.

Створення особистого бренду дуже важливо. Це сприяє підвищенню впізнаваності компанії та її послуг, змушує більше клієнтів приходити за рекомендацією та залишатися на довше. Щоб створити позитивний імідж, варто скористатися рекламою і поставити себе в позицію експерта, який дає споживачу конкретну вигоду.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *